Вдъхновяващи съвети от успешни жени в областта на храните

ОТ FINEDINNIGLOVERS

Редакционна колегия 08 Март, 2023

Балансът между половете или липсата на такъв, е продължаващ проблем в ресторантьорската индустрия и въпреки напредъка, все още има много работа за вършене.

Ето защо попитахме четири водещи жени предприемачи, които са имали значителен успех в индустрията, за техните съвети, за стартиране, установяване и осигуряване на дълголетие.

Тези съвети не са изключително за жени: много от тях са приложими за всеки предприемач, който започва в хотелиерството или друга индустрия, но както за съжаление все още е така, жените понякога трябва да работят по-усилено, за да получат равно признание в това, което все още е доминиран от мъже свят.

Да се запознаем с нашите предприемачи…

Ребека Маскаренхас.

Известна като „Кралицата на кварталните ресторанти“, първият ресторант на Ребека Маскаренхас е Sonny’s в Барнс, Лондон, който  тя отваря през 80-те години на миналия век и който е много обичан местен ресторант повече от 30 години. Съвсем наскоро ресторантьорът е добре известен със сътрудничеството си с готвача Фил Хауърд, откривайки Kitchen W8 заедно през 2009 г. и Elystan Street през 2016 г., като и двете имат звезда Мишлен.

Илария Пуду

Илария Пуду има златното докосване: само за няколко години концепциите, които е създала в Милано, Италия, са се превърнали в истински култови адреси. Заедно с партньора си Стефано Сатурнино тя отвори около 60 ресторанта и стартира 10 марки за 12 години, като през април ще излезе нов вдъхновен от Азия формат. Сред гастрономическите формати, които Пуду е създала, са пицариите Marghe и Giolina, и Gelsomina, сладкарница, вдъхновена от традициите на Централна и Южна Италия. Всички са вдъхновени от женски фигури, както и от самата Илария. 

Карлота Деликато

Шеф Карлота Деликато е създала това, което може да се счита за перфектния брак между работа и семейство в едноименния си ресторант в Лацио. Израснала с голяма страст към готвенето, тя започва пътуването си в ресторантьорската индустрия в ранна възраст, преди да спечели Hell’s Kitchen Italia през 2016 г. Тя продължи да ръководи ресторант Fire в Барселона като  изпълнителен готвач и след като се върна в Италия, избра да построи малък ресторант, който я представлява и преди всичко й позволява да създаде семейство, както лично, така и професионално.

Карол Дювай-Лерой

Карол Дювай-Лерой е родом от Шампан и преждевременната смърт на съпруга ѝ Жан-Шарл през 1991 г. я тласка към кормилото на къщата за шампанско „Дювал-Лерой“. „Единствената ми амбиция беше да увековеча семейния бизнес и след това да го предам на синовете ни. Да предадеш къща, наследство, образование, етика. Поех ролята на временен мениджър, когато не остана никой, който да изпълни тази роля. Често се чувствах още по-самотна, защото не бях подготвена за това…,“, споделя тя. След повече от 30 години Maison Duval-Leroy все още е там; Дори се е разраснала.

И това са техните съвети…

Вдъхновяващи съвети от жени предприемачи в ресторантьорството:

Подкрепяйте се взаимно

„Ние сме невероятно приобщаващи. Имаме менторски програми за жени в нашата компания. Виждам, че жените се подкрепят взаимно. Два пъти годишно сме домакини на вечеря за предприемачи, на която имаме по-млади жени и по-възрастни жени, които разговарят по време на вечеря. Мисля, че сътрудничеството и гордостта от успеха на другия не съществуваха преди 30 години“, казва Маскаренхас.

Имайте смелост и упоритост…

Илария Пуду: „Често ние, жените, сме уплашени от драстични промени, излизането от зоната ни на комфорт ни плаши, но за да станеш добър предприемач, се нуждаеш от смелостта да поемаш рискове и да бъдеш упорит, особено в най-трудните моменти, без да се страхуваш от провал, което е от основно значение за успеха.“

… и увереност

„Ако започвате бизнес, уверете се, че се смятате за принципал. Доста често виждам жени да саботират собствената си кариера, като нямат доверие в себе си. Така че, ако в групата има трима души – двама мъже и една жена – които започват бизнес, тази жена често ще поеме второстепенна роля, въпреки че може да има толкова познания в своята област, колкото и мъжете. Така че се уверете, че създавате това пространство за себе си и че всеки, с когото се занимавате, разбира, че притежавате това пространство“, казва Маскаренхас.

„Човек не трябва да бъде подчиняван, никога да не му се казва, че ние, жените, не сме способни да направим нещо, че сме слаби или че не можем да се справим с труда на кухните. Ние сме жени, разбира се, и лесно можем да направим всичко въпреки физическите трудности, които могат да възникнат, можем да командваме кухня като всеки друг“, казва Деликато.

Никога не спирайте да учите

„В този сектор не е достатъчно да имаш добра идея, трябва постоянно да проучваш и разбираш накъде върви пазарът, какво липсва, какво може да се направи по-добре и кога му дойде времето, да предвиждаш времената и да пускаш нови моди“, казва Пуду.

Обградете се с правилните хора

Илария Пуду: „Независимо дали са сътрудници, сътрудници, партньори или доставчици, изборът на правилните хора, които да ви придружават във вашия проект, е важен. Трябва да имате хора около вас, които имат същата визия като вас и приемат вашия проект.

Разберете за какво се регистрирате

Ребека Маскаренхас: „Уверете се, че разбирате работния ангажимент, който се изисква от вас и вашите партньори. Мисля, че често хората, които започват, подценяват времето и ангажираността, които са необходими, за да се реализира проект.“

Имайте страст

„Но преди всичко преобладава страстта към работата. Докато сте страстни, ще направите всичко, за да постигнете крайната си цел. Трябва да стоиш на пистата, а не да се отклоняваш. Животът, особено за жените, не е подаръчен пакет, който се изпуска на прага ви. Животът е влак, който минава и никога не спира. Животът принадлежи на тези, които са протегнали ръка и са взели вагон, за да се качат на влака, влака на страстта. Пред нас винаги минават влакове…“ казва Дювай-Лерой.

„Кетъринг предприемачеството не е игра за импровизатори; имате нужда от постоянно обучение, изследвания, поддържане на времето, непрекъснато подобряване, работа за постигане на цели, отлични умения за решаване на проблеми, отлично управление на разходите и числата, творчество; често се нуждаете от много жертви, но преди всичко трябва да вложите сърцето си в него, защото когато вложите сърцето си в това, което правите, можете да постигнете само големи цели“, добавя Пуду.

Свързани постове