Седем вида сирене, които да намерят място на трапезата ни

#finedinniglovers

Дъските със сирене са класическо допълнение към всяко събиране или празник и нищо не впечатлява повече от добре подбрана селекция от сирена. Независимо дали сте ценител на сиренето или просто се наслаждавате на добра хапка, изграждането на перфектната дъска със сирене може да бъде обезсърчително. Но не се страхувайте. Подбрали сме седем изключителни вида сирене за най-добрия чийзборд.

Различни видове сирене

Има повече от 1800 различни вида сирене в световен мащаб. Те често са групирани по вид мляко, текстура, възраст, страна на произход, вкус и приготвяне. Текстурите варират от меки до твърди, полутвърди и полутвърди, докато ароматите варират от меки до изключително остри. Някои сирена са пресни и са предназначени да се консумират веднага, докато други могат да отлежават месеци или дори години. Това са основните категории сирене:

Сини сирена: мраморен син жак, горгонзола, кабралес, стилтон и датско синьо.

Меки сирена: козе  сирене, извара, крема сирене, фета, маскарпоне, бурата, стракино, рикота   , неуфшател и кесо бланко.

Мекоузрели сирена: бри и камембер.

Паста филата (предена, опъната): халуми, моцарела и проволоне.

Полутвърди сирена: fontina, gouda, muenster, butterkäse, cheddar, colby, edam, emmental, gruyere, jarlsberg, manchego, gruyère, comté и Monterey Jack.

Твърди сирена: Parmigiano Reggiano, pecorino, beaufort, manchego.

Сирене Чедър

Село Чедър в Съмърсет е родното място на най-обичаното сирене в Англия. Това сирене от краве мляко е най-широко консумираното в Англия и се е превърнало в световен фаворит. Това, което отличава чедър от другите сирена, е неговият уникален „чедърен“ процес, при който изварата се разгражда, за да се елиминират въздуха и течността, преди да бъдат подредени и пресовани за стареене. Тази техника придава на чедър неговата характерна текстура и вкус, което го прави фаворит сред любителите на сиренето по целия свят. Младите чедър обикновено са меки и кремообразни, докато отлежалите чедър развиват по-сложен вкусов профил и стават ронливи.

Бри

Brie, меко сирене от фермата, произхожда от Seine-et-Marne, Франция, и има богат, маслен и плодов вкус, който става все по-земен с възрастта. Направена с краве мляко, тя има течаща, кремообразна текстура и силен земен аромат, с мека, ядлива кора и гладък, кремообразен интериор. Кремът се добавя към производствения процес, допринасяйки за текстурата на Бри. Бри се ползва най-добре на стайна температура с бисквити или хляб, а меката, копринена текстура позволява лесно да се разпространява. Докато традиционно се прави от краве мляко, бри може да се направи и от козе мляко и е обичано сирене по целия свят с деликатната си, цъфтяща кора от бяла плесен.

Козе сирене

Козето сирене е остро, меко сирене, произведено от козе мляко. Уникалният му вкус се дължи на наличието на мастни киселини, което го прави по-остър от сиренето от краве мляко. Сиренето обикновено се предлага в бял дънер или ролка, обикновено се сервира на колбаси с конфитюри или смесени в салати.

Гауда

Гауда е едно от най-популярните сирена в Холандия и по света и е едно от най-старите сирена в историята, датиращо от 12-ти век. Това е полутвърдо сирене, направено от краве мляко. С богатия си карамелизиран вкус и пружинираща текстура, гауда е универсално сирене, на което можете да се насладите самостоятелно или в комбинация с други храни. По-младите гауди са меки и кремообразни, докато възрастните гауди са дълбоки, орехови и маслени, с кристализиран вид. Сиренето отлежава от няколко седмици до седем години, което води до редица вкусове и текстури.

Сирене рикота

Това меко-прясно италианско сирене традиционно се прави от остатъчната суроватка, отделена от изварата, използвана за производството на сирене. Въпреки това, в днешно време меката и сладка рикота, продавана в магазините, обикновено се прави от пълномаслено мляко, вместо от суроватка. Рикотата обикновено се прави от краве мляко, но може да се направи и от биволско мляко, добавяйки уникален обрат към вкуса му. Поради високото си съдържание на влага, рикотата има по-кратък срок на годност от отлежалите сирена с по-ниски нива на влага.

Грюер

Грюер е твърдо сирене, произведено от краве мляко, кръстено на швейцарския град, където първоначално е било произведено. Той е универсален, популярен като трапезно сирене и обичан заради свойствата си на топене. Грюер е от съществено значение за фондю и е сиренето, използвано за приготвяне на френска лучена супа и крок мосю. Той е сладък, но леко солен, с вкус, който варира широко с възрастта. Грюер е кремообразен и смахнат, когато е млад, но става по-уверен земен и сложен, когато узрее. Когато е напълно остарял, той развива малки пукнатини, които му придават леко зърнеста текстура.

Рокфор

Рокфор е френско сирене, известно със своя остър аромат и интензивен, сложен вкус. Направен от овче мляко, рокфорът лесно се отличава със сините вени, които текат по влажното и ронливо тяло. Уникалният вкусов профил на това сирене се придава главно от процеса на стареене, който се извършва в пещери близо до Тулуза в Южна Франция. Въпреки това, млякото на овцете Lacaune също допринася за неговия отличителен вкус. Рокфор е богат и кремообразен, с остри, остри и солени нюанси, което го прави перфектно допълнение към салати и дресинги. Ако сте фен на смелите, интензивни сирена, Roquefort е за вас.

Подарете на гостите си луксозен празник с нашето изискано ръководство за изработване на най-добрата дъска за колбаси. Бъдете още по-добър домакин с тези 10 идеи за колбаси с месо и сирене.

Свързани постове