Животът на Ален Дюкас или какво е да спечелиш 21 звезди Мишлен

Ален Дюкас е един от най-успешните и влиятелни френски готвачи, който е известен със своето иновативно мислене и авторски подход към кулинарията.

Роден през 1956 година в кралската област Отена във Франция, Ален Дюкас започва да се занимава с готварство на ранна възраст, когато започва да помага на баба си в кухнята.   

Впоследствие той учи в готварското училище на Лион, където придобива фундаментални умения в готварството. През 1972 година той започва да работи в един от най-известните ресторанти във Франция – Le Pre Catalan. След няколко години на опит и обучение в различни ресторанти в Париж, Дюкас отваря своя първи ресторант – Le Jardin des Sens – в Монпелие през 1986 година заедно с братята си Жак и Лоран.

През следващите години Ален Дюкас постига голям успех със своите авторски ястия и изискани гурме менюта, които са популярни сред световните звезди и богатите и известни личности. През 1996 година той получава третата си звезда от „Мишлен“ за своя ресторант Le Louis XV в Хотел Де Пари в Монако, който става един от най-известните и престижни ресторанти в света.

След това, Ален Дюкас продължава да разширява своя бизнес с отварянето на нови ресторанти в Париж, Лондон, Ню Йорк и Токио, като по този начин увеличава своята глобална присъственост. Той е познат със своето обръщане към сезонните продукти и използването на най-качествените съставки. Кулинарният му стил се характеризира с прости, но изключително вкусни ястия, които са съчетани по уникален начин.

През годините Ален Дюкас е получил множество награди за своята работа в готварството, включително три звезди от „Мишлен“ за своя ресторант „Plaza Athénée“ в Париж. Той е също така автор на няколко кулинарни книги и е известен със своята работа като консултант. През 2014 година Ален Дюкас отваря своя първи ресторант в Сингапур – Restaurant ANDRÉ, който е негово съвместно начинание със сингапурския готвач Андре Чан. Ресторантът предлага авторски кулинарни изкушения, които комбинират френската кухня със съвременни тенденции.

Свързани постове