Френска провинциална кухня с Chef Тихомиров

Френската кухня условно се разделя на три категории: Буржоазна, която включва класически ястия , Местна (Кухня дю тероар), представена от регионални специалитети и Нова кухня (nouvelle кухня), разработена през 1970 г. като реакция на традиционната кухня. Характеризира се с по-кратко време за готвене, много по-леки сосове и по-малки порции, представени изискано и декоративно.

Френската кухня се характеризира с невероятно разнообразие, сравнимо с китайската или индийската кухня. Общият елемент е сериозността, с която се гледа на готвенето във всеки регион. За французите готвенето е изкуство.

Всяка провинция на Франция има отделна кухня: в северозападна Франция се използват масло, крем крем (специфичен вид сметана) и ябълки; в Прованс (югоизток), зехтин, подправки и домати; в югозападната патешка мазнина, гъши дроб (пастет от гъши дроб) и манатарки (крепчета); на североизток можете да усетите германското влияние и да използвате бекон, колбаси, бира и кисело зеле.

На цялата територия френската кухня се характеризира с голям брой техники, някои изключително сложни, които служат като основа. Всеки готвач може да ви каже, че френската храна не толерира „преки пътища“ на полето. Самите рецепти остават постоянни и класически, защото се основават на майсторството на сосове и теста. Готвачите трябва да обърнат най-голямо внимание на най-простото приготвяне на ястие, което се превръща в пренебрегване на даденото време.

Основните техники изискват специални умения, както и интимно разбиране на съставките.

Виното и сиренето са неразделни части от френската кухня (както рафинирана, така и регионална), както като съставки, така и отделно.
Традиционно Франция е култура на консумация на вино, но има и други спиртни напитки. Бирата е особено популярна сред младите хора. Други напитки включват пастис (анасонов ликьор, разреден със студена вода от югоизток) или сайдер на северозапад.

За французите готвенето наистина е част от културата и е национална гордост.

По време на курса ще ви готвим три ястия:

  1. Лучена супа с телешки бульон и кротони
  2. Печен „Камембер“ с филиран бадем и канапе от смокини
  3. Телешки стек с аспержи и сос Беарнез

Адрес за провеждане на курса:

гр. София, бул. Ботевградско шосе №268.

Кулинарна академия ProCook

Свързани постове