Продължете към съдържанието

Френска провинциална кухня с Chef Тихомиров

    Френската кухня условно се разделя на три категории: Буржоазна, която включва класически ястия , Местна (Кухня дю тероар), представена от регионални специалитети и Нова кухня (nouvelle кухня), разработена през 1970 г. като реакция на традиционната кухня. Характеризира се с по-кратко време за готвене, много по-леки сосове и по-малки порции, представени изискано и декоративно.

    Френската кухня се характеризира с невероятно разнообразие, сравнимо с китайската или индийската кухня. Общият елемент е сериозността, с която се гледа на готвенето във всеки регион. За французите готвенето е изкуство.

    Всяка провинция на Франция има отделна кухня: в северозападна Франция се използват масло, крем крем (специфичен вид сметана) и ябълки; в Прованс (югоизток), зехтин, подправки и домати; в югозападната патешка мазнина, гъши дроб (пастет от гъши дроб) и манатарки (крепчета); на североизток можете да усетите германското влияние и да използвате бекон, колбаси, бира и кисело зеле.

    На цялата територия френската кухня се характеризира с голям брой техники, някои изключително сложни, които служат като основа. Всеки готвач може да ви каже, че френската храна не толерира „преки пътища“ на полето. Самите рецепти остават постоянни и класически, защото се основават на майсторството на сосове и теста. Готвачите трябва да обърнат най-голямо внимание на най-простото приготвяне на ястие, което се превръща в пренебрегване на даденото време.

    Основните техники изискват специални умения, както и интимно разбиране на съставките.

    Виното и сиренето са неразделни части от френската кухня (както рафинирана, така и регионална), както като съставки, така и отделно.
    Традиционно Франция е култура на консумация на вино, но има и други спиртни напитки. Бирата е особено популярна сред младите хора. Други напитки включват пастис (анасонов ликьор, разреден със студена вода от югоизток) или сайдер на северозапад.

    За французите готвенето наистина е част от културата и е национална гордост.

    По време на курса ще ви готвим три ястия:

    1. Лучена супа с телешки бульон и кротони
    2. Печен “Камембер” с филиран бадем и канапе от смокини
    3. Телешки стек с аспержи и сос Беарнез

    Адрес за провеждане на курса:

    гр. София, бул. Ботевградско шосе №268.

    Кулинарна академия ProCook

    Вашият коментар

    Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *