Продължете към съдържанието

Готвенето – изтънченият начин да сплотим екипа

  Храната обединява хората още от дълбока древност. От истинската джунгла в миналото до корпоративната “джунгла” в съвремието. Обядът с колегите или похапването след работа, са чудесни и изпитани начини за социализация и изграждане на приятелства. 

  Но готвенето съвместно с членовете на екипа, вече е нещо много по-предизвикателно. На базата на нашия опит в организацията на такива събития сме категорични, че освен забавен и нестандартен, кулинарният тиймбилдинг може да помогне за изграждането на сплотеност и да осигури релаксираща и забавна среда! Ето как:

  Силно лидерство

  Всеки екип се нуждае от лидер и готвенето може да помогне за подобряване на лидерските умения на тези, които са на тази позиция. А защо не и да включи други към нея? Подобен тип дейност дава възможност на лидерите да водят с пример в кухнята, тъй като всеки ги гледа и се учи от тях. Лидерските роли в кухнята ще включват надзор, следене на срокове и процеси. Главният готвач отговаря и за мотивацията, както и за дисциплината – два ключови елемента, необходими за изграждането на екип.

  Ясно дефинирани отговорности

  Един от факторите, които определят успеха на една компания в постигането на нейната цел, е когато отговорностите са дефинирани и разпределени между отделните членове на екипа. Това предотвратява проблеми, които често възникват от хора, прекрачващи границите. Готвенето в професионална кухня развива отчетност, бързина и концентрация. Много професионални кухни използват „бригадна система“ като разделят хората на екипи, свързани помежду си, както в една корпорация. Съвместното готвене развива чувството за отговорност и свързаност, особено, ако се работи предимно в хоум офис формат. 

  Насърчаване на креативността

  Вземането на пресни, цели съставки в тяхната сурова форма и създаването на пълноценен обяд или вечеря, е творчески процес. Когато членове на екип се занимават с готвене заедно, това им помага да поддържат здравословен баланс между прозаични задачи и задачи и разгръщането на въображението. Помага да мислят нестандартно и да изпробват нови неща, за да постигнат целите си.

  Заздравява връзките  

  Готвенето за изграждане на екип е много повече от кулинарно преживяване, тъй като подпомага връзката извън работата в спокойна и забавна атмосфера. Това дава възможност на членовете на екипа да се опознаят повече в личен план и укрепва връзката между тях, което води до по-малко “търкания” в офиса. Подобрява и комуникационните умения на членовете на екипа, които са от решаващо значение за правилното изпълнение на задачите. В професионалната кухня главните готвачи се учат как да общуват и да мотивират членовете на своя екип, като същевременно обучават целия екип да води диалог, без двусмислие и по възможно най-ясния начин. Просто защото няма време… Клиентът чака, а ястието трябва да стане съвършено, и то за минути. Всяко разтакаване и обяснения са лукс, а краткостта и конкретиката пестят нерви и най-важното – време. 

  Уверете се сами и като се впуснете в истинско приключение, по време на вашия тиймбилдинг, който с радост ще организираме ние. Дори и на наша територия.  

  Вашият коментар

  Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *